home page

Quatre genis de Martinet

Catalunya desborda de genis – artístics, musicals, poètics, gastronòmics.

Però el que ens ha sorprès tant es com un petit poble com es Martinet (d’uns 600 habitants en total a tot el municipi) pot haver-ne donat a llum quatre de cop.

Si caminem pel carrer Segre a partir de riu de la Llosa cap al oest…

A nostra esquerra trobem un dels millors forns del mon – Forn d’en Jordi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Es petit, a vegades fa molta calor a dins. I a vegades hi ha cues de clients en el carrer. Però les delícies que conte…

Clava el nas a la vitrina i vegeu les magdalenes lleugeres i mantegoses, algunes amb sucre, algunes amb xocolata, totes elles delicioses. I podeu esperar que arribeu el dia que han decidit fer algun experiment, proveu una cosa diferent, sempre hi ha alguna cosa per tastar.

 

Mireu amb una mica mes d’atenció… Es un bloc de xocolata Fet a ma recentment? Amb avellanes, pinyons, escorça de taronja.

Entreu i assaboríeu els menjars salats. Empanades fetes amb un pasta de pa i un farcit típic catalana d’espinacs a la catalana amb pinyons i panses. Masses coques per explicar com que utilitzen productes de la temporada com trumfes, carbassó, etc o la coca que es un menjar complert amb sardines, pebrots i ceba. No oblidem les coques dolces, amb llardons o melmelada de gerd o cabell d’àngel. I busqueu les novetats com poden ser les magdalenes (magdalena) amb poma i un farcit de crema. Però hem dit que aquest forn es un forn de pa?

 

IMG_4098a
IMG_4101a

Si, i quins pans! Ens hem trobat amb gent a Barcelona i per tot arreu que ens han dit “Ah, Martinet, el forn que fa el millor pa de nous!”. I ara hi ha gent que viuen a Londres i a Franca que diuen lo mateix. El pa de nous te la consistència ferma del pa i en el mateix moment la textura engrunadissa d’un pastis. Un toc de dolç, que donen les nous. Es una veritable meravella quan es menja recentment tret del forn.

 

Es deliciós untat amb mel de Travesseres. I quan han passat un parell de dies es pot torrar i queda magnífic. I en quant al pa normal… Compra un rodó de quilo per poder apreciar millor el gust especial que li dona el haver sigut cuinat en forn de llenya. El moll es tou i flexible, la crosta es espessa i gustosa. Que mes voldries d’un pa?

 

 

Passeu a l’altra vorera i passeu davant de l’Ajuntament fins arribar a casa del proper geni – la Pastisseria Vilarrubla.

IMG_4113a
14373_pic04

No te el mateix sentit de misteri casolana del Forn d’en Jordi. De totes maneres es igualment capaç de crear unes delícies – normalment d’un caire dolç. Es important apreciar que el forn fa uns pastissos molt bons i que la pastisseria fa un pa molt bo, però els seus caràcters es radiquen en els seus oficis fonamentals.

Així, podeu comprar pa aquí però personalment, nosaltres ens conformaríem amb comprar els pastissos meravellosos, les galetes i el xocolata feta artesanalment. Però pensant a les coques, haureu de escollir el que mes be us sembla al dia. Nosaltres pensem que la coca de gerds de Vilarrubla es una miqueta millor que la del forn però les altres… a vosaltres la decisió!

 

 

14373_pic01
pasteles

Al igual que el forn, molt te que veure el us del forn de llenya. Les textures i els gustos que la llenya fa ressaltar son increïbles. Però no hem de subestimar la creativitat, el paladar, el amor que entren a la creació d’aquestes confeccions.

Menjada al final de un bon dinar amb una copa de cava, es lleugera com una ploma i no massa dolça.

 

 

 

Passegeu uns metres mes mantenint-vos a la vora dreta de la carretera. Quan arribeu a la cantonada trobareu la botiga de propi geni de Martinet. Embotits Turet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En els temps passats la família Turet matava els seus propis porcs. Ara compren la carn de porc però encara fan la delicadeses que faran que les vostres papil·les gustatives pensin que s’han mort i han sigut transportades al cel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Abans de pensar als papil·les gustatives però, comencem amb els ulls… Mireu les rajoles al exterior de la botiga, que us mostra que fan aquests mestres carnissers. Mireu el llindar que porta el nom i el logotip del negoci. Oblideu-vos de Starbucks o de qualsevol altra marca coneguda – aquest es un negoci de debò portat per la família.

 

 

IMG_4107a
IMG_4108a

Ara festegeu els vostres ulls i els vostres altres sentits. A la esquerra trobareu les llonganisses, xoriços, fuets, secallones etc. De diferents nivells de sequedat per a cada paladar i assaonats perfectament amb la proporció correcta de pebre.

A ma dreta , els bulls blancs i negres, la botifarra negra etc. La botifarra negra es taaaaan bona, amb ceba afegida que ela fa molt lleugera. Tan bona que els nostres amics francesos no poden emportar-se’n prou! Aquests son els famosos embotits catalans que es mengen típicament com a primer plat. Si tens sort, a vegades als restaurants, us els portaran en una tabla de fusta amb un ganivet. Us els pesaran abans de servir-los i una altra vegada després de haver acabat i us cobraran la diferencia. Molt civilitzat!

 

 

Magnificent!

 

I finalment, de moment, el geni (o millor dit els genis) qui s’han acomiadat de Martinet pero qui encara son aqui almenys en esperit. Josep-Maria Boix i la seva dona superestrella Loles (qui desgraciadament va morir al 2014) es van marxar de Martinet per establir el seu hotel precios, el Torre del Remei a Bolvir de Cerdanya.

 

Hem dedicat una pagina sencera a aquest espai meravellós- el Torre del Remei a Bolvir de Cerdanya.

error: Protected website